вторник, 26 апреля 2016 г.

КОРУПЦІОНЕР ПОВИНЕН СИДІТИ за ГРАТАМИ, а не в Держгеонадрах


У середині квітня ЗМІ облетіла новина про те, що новим керівником Державної служби геології та надр України можуть призначити Миколу Фощія

На перший погляд кандидатура прийнятна, адже Микола Васильович майже все життя працює за відповідним фахом, з 1997 року очолює Казенне підприємство «Південукргеологія». 

Однак, при детальному аналізі роботи та методів ведення діяльності паном Фощієм, стає зрозуміло, що ця людина має величезний корупційний шлейф. І протягнути його на посаду намагаються з порушеннями закону.

Керівник Держгеонадр – посада дуже приваблива. Адже однією з функцій цього органу є видача дозволів на користування надрами. Як видаються ці дозволи і за які суми з сімома нулями, розповідати не доводиться. До того ж потрібно нагадати, що саме Держгеонадра має безпосереднє відношення до урегулювання бурштинової ситуації. Зокрема, підприємство активно лобіює відкриття ринку бурштину в Україні. Тож значення цього державного органу важко переоцінити, як і те, які кошти «крутяться» у ньому.

Фахівці проти кандидата з корупційним шлейфом

20 квітня Громадська рада при Державній службі геології та надр поширила відкритий лист до прем’єр-міністра, Міністра екології та керівників фракції коаліції з рішучим засудженням кандидатури Миколи Фощія. Під документом підписалися представники більше 10 громадських організацій, які об’єдналися задля того, щоб не дати довести Держгеонадра, як-то кажуть «до ручки».

«У наших професійних колах Фощій Микола Васильович має негативну репутацію з корупційним шлейфом. Про це свідчить ряд фактів: Фощій Микола Васильович фактично довів до банкрутства одне із найстаріших в нашій галузі підприємств…Борги «Південукргеологія» під його керівництвом зросли до 16 млн грн…Очолюване нині Фощієм підприємство майже два роки не виплачує заробітну плату. При цьому, сам кандидат, попри заборону на роботу в безпосередньому підпорядкуванні родичів, вже встиг призначити своїм заступником свого ж сина. Крім того, в «Південукргеологія» постійно порушується фінансова дисципліна і падають економічні показники», - зазначається у листі Громадської ради. Нічогенький такий «рекомендаційний лист».

Керівник, який довів підприємство до банкрутства

І справді, аналізуючи стан справ на підприємстві «Південукргеологія», можна хапатися за голову. Воно з року в рік потрапляє до списку підприємств державної та комунальної форми власності, які мають найбільшу заборгованість із заробітної плати.

Влітку 2015 року Микола Фощій був викликаний на засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати у Міністерство соцполітики. Заступник Міністра соціальної політики Віктор Іванкевич тоді зауважив, що темпи погашення заборгованості не відповідають поставленим завданням та графікам, які були розроблені по кожному підприємству-боржнику.

Але Фощій, судячи з усього, не зробив висновків, адже заборгованість перед колективом підприємства, яке він очолює майже 20 років, становить близько 10 млн. грн., і щодня вона зростає. Чи можна вважати людину, яка повинна докладати всіх зусиль, аби в нинішні важкі часи сприяти тому, щоб його підлеглі отримували хоча б ті невеликі кошти, за які «горбатяться» с ранку до ночі, вдалою кандидатурою на очільництво всієї галузі геології та надр? Дуже сумнівно.

Сімейний підряд на державному підприємстві

Складається враження, що його активно просувають на посаду, аби зберегти ту корупційну складову, яка зараз існує у Держгеонадрах. 
А на корупції Фощій добре знається, адже, як зазначають у ті й же Громадській раді, свого часу він протягнув на посаду свого заступника власного сина. Це є грубим порушенням закону «Про запобігання корупції», який говорить про те, що посадовці не можуть мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких їм осіб. Однак покарання за таке порушення закону не послідкувало.

Не дивлячись на те, що Миколай Фощій керує казенним підприємством «Південукргеологія» з 1997 року і його заробітна плата бажає кращого, він має непогані статки у вигляді земельних ділянок, будинків та рухомого майна. Зокрема у його декларації про доходи за 2014 рік, яку він надавав для проходження люстраційної перевірки, зазначено, що він має дві земельні ділянки, одна з яких складає 4,31 гектари. Його родина володіє ще однією ділянкою у майже 2 гектари. 
Також у користуванні Фощія є автомобіль Ниссан, гараж та човен. В цілому, досить непогано для чиновника середньої ланки. 
Хоча враховуючи звинувачення на його адресу у корупції, закрадаються думки, що все це майно нажите не зовсім законним шляхом.

Політичні амбіції з орієнтування на жінку з косою

Хто саме просуває цього корупціонера зі стажем на посаду керівника Держгеонадрів – залишається невідомим. Однак його політична діяльність може вказувати на певний напрямок, де потрібно шукати «замовника»
Зокрема у 2015 році Микола Фощій балотувався до Дніпропетровської міської ради від партії ВО «Батьківщина». У графі відомостей про кандидата вказано, що він є членом партії «Батьківщина»
Те, що партія Юлії Тимошенко має свій інтерес до «Південукргеології», яке очолює Фощій, свідчить те, що у її списках до міськради міста на Дніпрі, окрім самого Миколи Васильовича, присутні ще троє співробітників цього підприємства. І всі вони є членами «Батьківщини», хоча законодавство не передбачає обов’язкової приналежності до певної партії при балотуванні на місцевих виборах.

Колись Дніпропетровська область вважалася ключовою для Тимошенко, однак на сьогодні її партія не змогла пройти навіть до міської ради Дніпра. Отож, Фощій не став депутатом. Хоча, можливо, для нього це і не погано, адже тепер його просувають на більш ласу посаду.

Закон проти Фощія

На теперішній момент зрозуміло, чому керівника Держгеонадрами намагаються призначити поспіхом. Адже 1 травня набирає чинності закон «Про державну службу», згідно з яким вступ на держслужбу здійснюється за результатами конкурсу. Тобто, якщо Фощія чи когось іншого не призначать до травневих свят – доведеться проводити конкурс. А в такому випадку посадити свою людину на «жирну» посаду буде значно важче. Також варто зазначити, що за цим законом кандидат на держпосаду має бути безпартійним, а отже Фощій і по цьому критерію не буде підходити.

Висновок з цієї сумної ситуації може бути лише одним – попри численні заяви нової влади про боротьбу з корупцією та становлення на європейських шлях розвитку, вони залишаються тільки на словах. 

Намагання протиснути корупціонера на посаду Держгеонадрами доводить, що методи «старої злочинної» влади нікуди не ділися, а подекуди процвітають ще з більшим розмахом.



Комментариев нет:

Отправить комментарий