понедельник, 25 апреля 2016 г.

РОЗКРАДАЧ ЗЕМЛІ або за чий рахунок шикує Житомирський губернатор?


 


Квітень – найцікавіший місяць для фіскальної служби та для прискіпливих антикорупційних діячів, оскільки саме до Дня сміху всі чиновники повинні подати декларації про доходи та майно. Звісно, мало хто сподівається, що українські держслужбовці завжди пишуть правду у фінансових звітах, тим паче, що відповідальності за неправдиву декларацію в Україні – немає. Однак, іноді і тієї інформацію, яку чиновник власноруч написав у документі, достатньо, аби до нього з’явилися питання.

В цьому контексті цікаво порівняти дані, оприлюднені у декларації, з реальним майновим станом регіональних чиновників. І найбільший інтерес, звісно, викликають ті, хто звик «прибіднятися».

Наприклад, за рівнем заробітної плати, отриманої в січні цього року, губернатор Житомирщини Сергій Машковський посів почесне останнє місце серед своїх колег в Україні. Однак, не варто жаліти уроженця Волині, який дивним чином, маючи виключно досвід роботи в автосалонах, став керувати Житомирщиною. Справа в тім, що в нього, виявляється, були достатньо заможні родичі, які і грошову спадщину йому лишили, і одним махом зробили його власником 5 гектарів землі на кордоні з Польщею. Але про все по порядку.

Машковський очолив Житомирську область влітку 2014 року. У декларації, яку він подавав при проходженні перевірки на люстрацію, у нього були самі прочерки. При річному доході в 1 млн. 400 тис. грн., Сергій Олександрович не мав ані машини, ані квартири, ані земельної ділянки. І ось за півтора року на посаді він встиг збагатитися на 5,5 гектарів землі та житловий будинок у місті Устигул, Волинської області, на квартиру у Житомирі та на дві найсучасніші автівки 2014 року випуску.

В одному з інтерв’ю, пояснюючи дивовижне збагачення за такий короткий термін, Машковський розповів, що все майно йому дісталося у спадщину від дідуся, який помер у 2013 році. Дідусь, судячи з усього був достатньо заможним, адже окрім землі та житлового будинку, він залишив онуку ще й 266 тис гривень. Однак, Машковський при всій своїй чесності, виявився не таким вже й люблячим онуком, оскільки забув, в якому ж році помер дідусь. Так у рішенні суду від 25.09.2015 року, згідно з яким Машковський отримав у спадщину земельну ділянку, площею 0,0700 га та будинок, вказано, що свідоцтво про смерть його діда зареєстроване 23 квітня 2014 року. Звичайно, Машковський міг оговоритися, однак пройшло не так вже й багато часу, щоб забути рік, коли його дід, у якого він був єдиним онуком, помер.

Із майном у Машковського взагалі дивна ситуація. Згідно з його декларацією, він володіє трьома земельними ділянками, а його дружина – ще однією та квартирою у Житомирі. Однак завдяки відкритому реєстру майнових прав вдалося дізнатися, що всі чотири ділянки насправді належать самому Машковському. Більше того, на нього оформлена і житомирська квартира, площею 81,1 км. м. Тому, коли губернатор заявляє про те, що «ніякої землі в Житомирській області і ніяких надбань за свою робочу кар’єру голови облдержадміністрації не має», - то він лукавить. Адже квартира та автомобілі, загальною вартістю у майже 2 млн. гривень, у нього з’явилися саме за той період, коли він вже працював на посаді голови ОДА. Все, що в нього нібито оформлене на дружину – телеведучу Катерину Машковську, насправді належить йому – і це підтверджує той самий реєстр майнових прав. Виходячи з його даних, у його дружини взагалі немає майна.

Також цікаво, що і в декларації Машковського, і у даних реєстру вказано, що одна з ділянок має площу у 5,0287 гектарів, однак відкрита кадастрова карта України надає зовсім інші дані. При пошуку по кадастровому номеру, за яким повинна розташовуватися ділянка у 5 гектарів, отримуємо таку інформацію: біля самісінького кордону з Польщею розташований наділ, іншою площею, який записаний на Машковського. Який у 5 разів відрізняється ніж ним заявлено. Чи-то кадастр не оновлений, чи-то сам Житомирський губернатор вирішив похизуватися перед колегами багатством у вигляді земельних паїв – залишається невідомим.

Також цікаво, що цільове призначення цієї ділянки – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Тобто, це діяльність, від якої власник отримає виторг. А наближення ділянки до кордону з країною Європейського союзу взагалі наштовхує на думки, що зараз або в майбутньому Машковський може займатися контрабандою продуктів харчування. До речі, звинувачення у контрабандній діяльності щодо Житомирського губернатора вже лунали. Зокрема, ще у період проходження люстраційної перевірки, у мережі  з’являлися дописи щодо того, що компанія, яку очолював Сергій Машковський, займалася контрабандою автомобілів і що він сам міг мати «кінці» на Волинський митниці, оскільки родом саме звідти.

До Сергія Машковського, рейтинг якого на Житомирщині коливається у межах статистичної похибки, ще є дуже багато запитань. І звідки у «хлопця з родини педагогів» гроші на навчання у Лондоні – невже теж заможний дідусь допоміг? 

І на які кошти він може собі дозволити відвідувати футбольні матчі на найдорожчих стадіонах Європи – «Сантьяго Барнабеу» (футбольний стадіон у Мадриді, другий за місткістю стадіон Іспанії, –ред.), «Камп Ноу» (головний стадіон ФК «Барселона», один із найбільших стадіонів Європи, –ред.), «Стемфорд Бридж» (футбольний стадіон, розташований у Лондоні, –ред.)?


 

Сам Машковський говорить про те, що у період навчання у Лондоні він працював у Великобританії, тому міг собі дозволити жити «на широку ногу». Однак у його біографії про це не сказано жодного слова. Тому, ким він там працював, залишається великою загадкою.

Ще однією цікавою річчю є те, за рахунок яких операцій з рухомим в нерухомим майном його дружина отримала 1 млн. грн. у 2015 році, оскільки як вже було сказано вище, у реєстрі майнових прав на ній не значиться жодної нерухомості. До речі і сам Машковський у 2013 році, не маючи нічого, окрім зарплати та доходу від підприємництва, зміг збагатитися на 831 тисячу гривень за рахунок відчуження нерухомого чи рухомого майна. Що це за майно – залишається тільки здогадуватися.

Отже, при намаганні бути відкритим, Житомирський губернатор не є таким вже простим хлопцем. І буде дуже цікаво, якщо за нинішній рік, якщо затримається на посаді, він збагатиться ще на декілька гектарів землі «за рахунок заможного дідуся», або ж на круті автівки, які собі не завжди можуть дозволити навіть чиновників більш високого рангу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий